What is the size of the GPU needed to train the Villain model?

Training your model
Forum rules
Read the FAQs and search the forum before posting a new topic.

Please mark any answers that fixed your problems so others can find the solutions.
Locked
User avatar
LonelyAsteroid
Posts: 5
Joined: Mon Apr 06, 2020 4:44 pm
Has thanked: 2 times

What is the size of the GPU needed to train the Villain model?

Post by LonelyAsteroid »

I'm not sure whether 8GB of GPU is enough or do I need something bigger?

User avatar
torzdf
Posts: 853
Joined: Fri Jul 12, 2019 12:53 am
Answers: 122
Has thanked: 23 times
Been thanked: 170 times

Re: What is the size of the GPU needed to train the Villain model?

Post by torzdf »

I have trained Villain at a very low batchsize (4 iirc) on a GTX 1080.

This was on Linux, so will be tougher with Windows, which holds back more of your GPU RAM.

You should be able to get it going with some of the VRAM saving options though.
My word is final

User avatar
djandg
Posts: 38
Joined: Mon Dec 09, 2019 7:00 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: What is the size of the GPU needed to train the Villain model?

Post by djandg »

FYI

Windows, 32Gb
4 batch size with single GTX1070ti (8GB)
8 batch size with 2 x 1070ti's in SLI. (16GB)

Takes a long time !
Last edited by djandg on Tue Apr 07, 2020 11:35 pm, edited 1 time in total.

User avatar
torzdf
Posts: 853
Joined: Fri Jul 12, 2019 12:53 am
Answers: 122
Has thanked: 23 times
Been thanked: 170 times

Re: What is the size of the GPU needed to train the Villain model?

Post by torzdf »

djandg wrote:
Tue Apr 07, 2020 10:37 am
Takes a long time !
I'll second that. Took me over 10 days to train Villain to convergence
My word is final

User avatar
kevo
Posts: 1
Joined: Sat Apr 11, 2020 3:16 pm

Re: What is the size of the GPU needed to train the Villain model?

Post by kevo »

How do you know when Villain has achieved convergence and can it handle 512px?

User avatar
torzdf
Posts: 853
Joined: Fri Jul 12, 2019 12:53 am
Answers: 122
Has thanked: 23 times
Been thanked: 170 times

Re: What is the size of the GPU needed to train the Villain model?

Post by torzdf »

See the training guide. Specifically the section "Monitoring Training". viewtopic.php?f=6&t=146#monitor

No. It's a 128px model
My word is final

Locked